Direcţiile de acţiune, obiectivele și rezultatele urmărite în domeniul egalităţii si nediscriminării

Publicat de: Data publicarii: 5 decembrie 2017 Categorie: POCU/20/4.2/102223

Rapoartele realizate în ultima perioadă de instituții international, constată că în România existentă o legislație favorabilă pentru prevenirea și combaterea discriminării, însă ar fi necesară o implicare mai mare a autorităților în implementarea acestei legislații.

Strategia cuprinde direcţiile de acţiune, obiectivele și rezultatele urmărite în domeniul egalităţii, nediscriminării, promovării incluziunii și a diversităţii. Ea are la bază obiectivele prioritare fixate la nivel european și internaţional, în vederea armonizării cu cerinţele principalelor instrumente internaţionale și europene care consacră egalitatea.

România a depus eforturi susţinute pentru crearea cadrului legislativ necesar implementării documentelor internaţionale și transpunerii directivelor europene și deciziilor-cadru, care constituie acquis-ul unional în domeniul prevenirii și combaterii discriminarii și al promovării principiului egalităţii.

Cadrul legislativ care guvernează materia combaterii discriminarii este alcătuit din numeroase dispozitii legale, de la Constituția României până la legi specifice domeniului, inclusiv strategii naționale care vizează grupurile defavorizate. Între aceste norme juridice există neconcordanțe (spre exemplu diferă definiția diferitelor forme de discriminare din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formalor de discriminare comparativ respectiv din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați).

Pornind de la principiile stabilite de Curtea Europeană a Drepturlor Omului pentru legi (ca ele să fie accesible, precise și predictibile), urmărind în special interesele victimelor discriminării pentru care este extrem de complicat să se descurce printre zecile de legi, prezenta Strategie îsi propune unificarea dispozițiilor legislative relevante într-un Cod unic de combatere a discriminării și promovării egalității , incluziunii și diversităţii.

Pentru elaborarea Strategiei au fost organizate dezbateri cu reprezentații instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale relevante, cu experți în domeniul discriminării. S-au format grupuri de lucru pe domenii (dreptul la demnitate, accesul la educație, dreptul la locuire, accesul la servicii, accesul la servicii de sănătate, accesul pe piața muncii, dezvoltarea instituțională) care au analizat principiile și prioritățile Strategiei.