Nediscriminarea privind rasa și originea etnică

Publicat de: Data publicarii: 16 aprilie 2018 Categorie: POCU/18/4.1/101910

Conţinutul criteriului „rasei şi originii etnice” pare să difere puţin între UE şi CEaDO, prin faptul că Directiva privind egalitatea de tratament între persoane, fără deose­bire de rasă sau origine etnică, exclude în mod expres „cetăţenia” din conceptul de rasă sau origine etnică. Deşi CEaDO enumeră „cetăţenia” sau „originea naţională” drept criteriu separat, jurisprudenţa arată că cetăţenia poate fi în­ţeleasă ca element constitutiv al originii etnice.

Acest lucru nu se datorează faptului că discriminarea pe criteriul cetăţeniei este permisă în legislaţia UE, ci, modului în care a evoluat legislaţia UE, discriminarea pe criteriul cetăţeniei fiind reglementată în contextul legislaţiei referitoare la libera circulaţie a persoanelor.

În afară de exclu­derea expresă a cetăţeniei, Directiva privind egalitatea de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică nu conţine o definiţie a „rasei sau originii etnice”. Există o serie de alte instrumente care oferă îndrumare cu privire la modul în care ar trebui înţelese rasa şi originea etnică. Nici „culoarea”, nici apartenenţa la o minoritate naţională nu sunt enumerate în mod expres în Directiva privind egalita­tea de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică, dar sunt enumerate drept criterii separate în temeiul CEaDO. Aceşti termeni par să fie indiso­ciabili de rasă şi/sau origine etnică şi astfel vor fi consideraţi şi aici.

Decizia-cadru a Consiliului UE privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal, defineşte rasismul şi xe­nofobia ca incluzând violenţa şi ura îndreptate împotriva unor grupuri definite pe criterii de „rasă, culoare, religie, ascendenţă sau origine naţională sau etnică”. Co­misia împotriva Rasismului şi Intoleranţei din cadrul Consiliului Europei a adoptat, de asemenea, o abordare vastă a definirii „discriminării rasiale”, care include criteri­ile de „rasă, culoare, limbă, religie, cetăţenie sau origine naţională sau etnică”.

În mod similar, articolul 1 din Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Eliminarea Discriminării Rasiale din 1966 (la care sunt parte toate statele membre ale Uniunii Europene şi Consiliului Europei) defineşte discriminarea rasială ca incluzând criteriile de „rasă, culoare, ascendenţă sau origine naţională sau etnică”.

Comitetul pentru eliminarea discriminării rasiale, care răspunde de interpretarea şi monitorizarea res­pectării tratatului, a afirmat în continuare că, în cazul în care nu există o justificare în sens contrar, stabilirea apartenenţei unei persoane la un anumit grup rasial sau etnic „trebuie […] să se bazeze pe autoidentificarea persoanei în cauză”. Aceasta împiedică statul să excludă de la protecţie vreun grup etnic pe care nu îl recunoaşte.

Jurist, Tohătan Ioan-Ștefan