Proiectul „Acasă” – asistarea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate

Publicat de: Data publicarii: 2 iunie 2022 Categorie: Comunicate

Mulți dintre părinții din Maramureș sunt nevoiți să plece la muncă în străinătate, pentru a oferi o viață mai bună celor dragi. Această migrație produce schimbări dramatice în viața celor rămași acasă. Mulți dintre copii sunt lăsați în grija rudelor apropiate, în cazuri extreme sunt lăsați chiar în grija vecinilor sau prietenilor. Plecările temporare se transformă în plecări definitive iar relația dintre părinte și copil se transformă și ea într-o relație la distanță, întreținută prin convorbiri telefonice și mesaje pe rețelele de socializare.

Copiii rămași acasă sunt lipsiți de afecțiunea și supravegherea acestora și sunt expuși multor riscuri. Abandonul școlar, autoizolarea, apariția tulburărilor emoționale și comportamentale sunt doar câteva din pericolele la care sunt involuntar expuși aceștia.

Un alt pericol major este lipsa reprezentantului legal. Aceasta determină limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate și educaționale, la protecție judiciară și la beneficii sociale.

Proiectul „Acasă – asistarea copiilor care au părinți plecați la muncă în străinătate pentru atenuarea riscului de separare de familie”, cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman (contract: POCU/476/4/18/130363) al cărui beneficiar este Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare în parteneriat cu Asociația Start Pentru Performanță, se adresează în mod direct acestei categorii de copii, a copiilor lăsați acasă.

În cadrul acestui proiect peste 240 de copii, din Baia Mare și din județul Maramureș beneficiază de sprijin integrat în atenuarea acestor riscuri.

Cum facem asta?

În primul rând oferim consiliere socială și pshihologică, atât părinților și aparținătorilor, cât și copiilor. Apoi, toți copiii participă la un program de dezvoltare personală de 8 ședințe, al cărui obiectiv este să-i echipeze cu resursele necesare pentru a înțelege și aborda viața într-un mod autonom.

Pentru aparținătorii copiilor cu domiciliul în Baia Mare s-a dezvoltat un program de parenting, ce are ca obiectiv sprijinirea părinților în vederea îmbunătățirii relației dintre ei și copii.

În Baia Mare, pe strada Valea Roșie 77 s-a deschis un centru de zi unde copiii își pot petrece timpul liber, primesc sprijin la teme și au parte de ateliere și activități de educație non-formală.

Copiii din județ participă și ei la ateliere de educație non-formală susținute la școlile de care aparțin. Au și ei parte de consilieri individuale și de grup.

În vacanțele școlare, toți beneficiarii participă la tabere de zi unde au parte de activități distractive și educative, excursii și noi contexte de învățare.


„ACASA – Asistarea copiilor care au parinti plecati la munca in strainatate pentru atenuarea riscului de separare de Familie” (contract POCU/476/4/18/130363) este un proiect implementat de Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare în parteneriat cu Asociația Start pentru Performanță