Proiectul „Acasă” – asistarea copiilor din județul Maramureș cu părinți plecați la muncă în străinătate

Publicat de: Data publicarii: 8 septembrie 2022 Categorie: Comunicate

Conform Recensamantului din 2011, in judetul Maramures traiesc aproximativ 81.000 copii cu varsta intre 0 si 14 ani. La nivel national, procent regasit si in MM, aprox 10% dintre copii au cel putin un parinte plecat in strainatate. Dupa datele Inspectoratului Scolar al Judetului MM, in anul scolar 2018/2019,  5652 de copii aveau cel putin un parinte plecat in strainatate (4473 cu un parinte si 1179 cu ambii parinti)- dar aceste date sunt incomplete deoarece lipsesc copiii care nu sunt inscrisi la scoala sau nu participa la scoala (abandon). Datele de la DGASPC Maramures sunt si ele incomplete deoarece se bazeaza doar pe acele situatii in care parintele a declarat plecarea in strainatate, astfel in 2018 erau iregistrati in evidenta doar 2142 copii cu cel putin un parinte plecat in strainatate, adica mai putin de jumatate dintre cazurile cunoscute de mediul scolar. Decizia plecarii parintilor in strainatate este accesarea unor resurse suplimentare pentru evitarea riscului de saracie, cei mai multi dintre copii avand un nivel de trai mai bun din punct de vedere financiar prin plecarea parintilor, ramanand in deficit doar aspectul emotional si de dezvoltare a copilului.

Totusi, exista situatii in care nu se imbunatateste nici financiar calitatea vietii copiilor, ci din contra intra in risc de separare de familie din diferite cauze ce tin de parinti, de propriul comportament al copilului sau de situatia celor care il au in ingrijire. Astfel ca in 2018, 26 dintre copiii cu cel putin un parinte plecat in strainatate au fost trecuti in plasament in institutiile publice sau in alta masura speciala de protectie. Includerea acestor copii in categoria celor vulnerabili se regaseste in o serie de documente strategice (Acordul de Parteneriat, Recomandarile Specifice de Tara, Planul National de Reforma)  si in politicile publice dezvoltate in Romania (legislatia nationala HG 691/2015, presedentie prin Raportul_Grupului_de_lucru_Interinstituional_dedicat_situaiei_copiilor_cu_prini_plecai_la_munc_in_straintate, diferite studii realziare de organizatii cu o practica serioada in promovarea drepturilor copiilor ca SOS Satele copiilor, Asociatia Salvati copii, Unicef etc).

Astfel, plecand de la aceasta realitate sociala, am stabilit ca OBIECTIV GENERAL al proiectului ”cresterea accesului la servicii specializate a copiilor din Maramures care au parintii plecati in strainatatea si care se fla in risc de separare de familie”. 

Acest obiectiv general, prin cresterea numarului de servicii care sa intervina in scaderea riscului de separare de familie la copii cu cel putin un parinte plecat in strainatate, corespunde cu Prioritatea de investitii 9.iv sub umbrela careia se propune Apelul de proiecte Servicii sociale si socio-profesionale la nivelul comunitatii pentru copii si tineri, relevant in special pentru Activitatea 3 din Ghid (pagina 9). Riscul copiilor de a se separa de familie daca au cel putin un parinte plecat in strainatate vine din faptul ca ramas nesupravegheat si fara sprijinul familiei acesta poate pe de o parte manifesta diferite probleme de dezvoltare (sanatate mentala inclusiv cu risc de suicid, comportament infractional, abandon scolar etc). Pe de alta parte poate parcurge situatii dificile din cauza persoanelor in grija carora au ramas (din cauza unor probleme de sanatate care sa duca la internare chiar deces pot sa ramana fara supravegherea acestora), iar parintele in strainatate sa nu cunoasca sau sa nu poata interveni la timp in gasirea unei solutii pentru copil. Exista situatii in care unii parintii, datorita abilitatilor parentale scazute, sa nu inteleaga importanta relatiei cu copilul si sa rupa complet legatura cu acesta, vrajit de ”mirajul” occidentului. Exista variate motive pentru care copilul se poate afla in risc de separare de familie si chiar intr-o potentiala situatie ce sa-i puna viata in pericol.

Proiectul „Acasă – asistarea copiilor care au părinți plecați la muncă în străinătate pentru atenuarea riscului de separare de familie”, cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman (contract: POCU/476/4/18/130363) al cărui beneficiar este Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare în parteneriat cu Asociația Start Pentru Performanță, se adresează în mod direct acestei categorii de copii, a copiilor lăsați acasă.

În cadrul acestui proiect peste 240 de copii, din Baia Mare și din județul Maramureș beneficiază de sprijin integrat în atenuarea acestor riscuri.

Cum facem asta?

În primul rând oferim consiliere socială și pshihologică, atât părinților și aparținătorilor, cât și copiilor. Apoi, toți copiii participă la un program de dezvoltare personală de 8 ședințe, al cărui obiectiv este să-i echipeze cu resursele necesare pentru a înțelege și aborda viața într-un mod autonom.

Copiii din județul Maramureș participă la ateliere de educație non-formală susținute la școlile de care aparțin și au parte de consilieri individuale și de grup.

În vacanțele școlare, toți beneficiarii participă la tabere de zi unde au parte de activități distractive și educative, excursii și noi contexte de învățare.

„ACASA – Asistarea copiilor care au parinti plecati la munca in strainatate pentru atenuarea riscului de separare de Familie” (contract POCU/476/4/18/130363) este un proiect implementat de Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare în parteneriat cu Asociația Start pentru Performanță